Mäntsälän kirkonkylän Ehnroosin koulun pihapiiriin nousi loka-helmikuussa yhteensä 4700 neliömetriä tilapäisiä koulutiloja, kun yläkoulu asetettiin käyttökieltoon sisäilmaongelmien vuoksi. (Kuva: Paavo Taipale)

Sisäilmaongelmat ja kasvavien kuntien investointiruuhkat lisäävät väliaikaisten toimitilojen tarvetta kunnissa. Siirrettävien tilojen laatu paranee ja markkinoille tulee myös uusia toimijoita.

Mäntsälän Hyökännummen koululla on ollut kuluvan lukuvuoden alusta käytössä 450 neliömetriä siirrettäviä koulutiloja. Tiloissa toimii viisi opetusryhmää, joissa on yhteensä lähes sata oppilasta 3.–6. luokilta. Koulun oppilasmäärä on kasvanut nopeasti, ja kunnan investointiohjelmaan koulun laajennus on tulossa vasta 2018. Kokemukset pihakoulusta ovat myönteisiä.

– Luokkahuoneesta toiseen pääsee kulkemaan suoraan, tilat ovat valoisia ja ilmanvaihto on toiminut kuluneen talven säillä hyvin. Myös pienryhmätilat ovat helposti käytettävissä. Ne toimivat hyvin eriytetyssä opetuksessa, luokanopettaja Marja Isomäki sanoo.

Pihakoulun käytävä on tosin Isomäen mielestä ahdas, mutta kunkin luokan oma sisäänkäynti toisaalta rauhoittaa tiloja, kun useamman luokan oppilaat eivät tungeksi yhtä aikaa samassa aulassa. Hätäpoistuminen onnistuu tiloista neljään suuntaan.

Tyytyväiseltä vaikuttaa myös Hyökännummen koulun rehtori Hanna Oresmaa.

– Tilat ovat toimivia ja ulkonäkö istuu myös pääkoulun ympäristöön hyvin. Siksi puhummekin pihakoulusta, emmekä parakista.

Oresmaa korostaa eriyttämistilan tärkeyttä nykyopetuksessa. Äänieristys on myös osoittautunut hyväksi ainakin reaaliaineiden opetuksessa. Alkuvaiheen pelot välituntipihan kutistumisesta osoittautuivat turhiksi.

Sisäilmaongelmat tekivät Mäntsälästä vuokraajan

Siirrettävien tilojen käyttö on Mäntsälässä uutta. Myös kunnan rakennuttamispäällikkö Pekka Savolainen on Hyökännummen tilaratkaisuun tyytyväinen.

– Tilat saatiin käyttöön hyvissä ajoin ennen määräaikaa ja ne ovat toimivat. Irtokalustus on kunnan omistamaa.

– Siirrettäviä tiloja on aiemmin hankittu päiväkotikäyttöön omaksi noin 2 500 neliömetriä. Tilapäiskäyttöön hankittuina nämä Hyökännummen tilat ovat ensimmäiset. Aiemmin tällaisia tiloja on tarvittu vain satunnaisesti joidenkin remonttien yhteydessä, Savolainen kertoo.

Vuokrasopimus on tehty neljäksi vuodeksi. Savolainen pitää kymmenen vuoden vuokra-aikaa pisimpänä mahdollisena, vaikka onkin nähnyt laskelmia, jotka näyttäisivät vuokrauksen olevan järkevä ratkaisu vielä pidemmälläkin ajalla. Kaiken kaikkiaan vuokratiloja on Mäntsälässä tällä hetkellä noin viisi prosenttia kaikista kunnan toimitiloista.

– Nyt viime syksynä tilanne räjähti käsiin, kun 9 000 neliömetrin Ehnroosin koulu keskustassa määrättiin sisäilmaongelmien vuoksi käyttökieltoon. Sinne hankittiin väistötiloiksi 4 700 neliömetriä siirrettäviä tiloja, yhteensä kahdeksaan eri rakennukseen, Savolainen kertoo.

Ehnroosin koulun ympäristöön Mäntsälän kirkonkylän Koulukeskuksen alueelle nousi viime loka-helmikuun välisenä aikana yhteensä viisi siirrettävää koulurakennusta, joihin sijoittui suurin osa koulun toiminnoista: hallintorakennus, eri aineiden opetustiloja ja viimeisenä kotitalousluokka ja kodinhoitotilat sekä jakelukeittiö ja ruokala.

Markkinat toimivat

Pekka Savolainen pitää siirrettävien toimitilojen markkinoita toimivina. Tarjouksia on yleensä saatu kolme, kun on vaadittu rakennusten olevan puurunkoisia.

– Vuokratilojen hankintasopimuksiin kannattaa sisällyttää päätoteuttajan velvoitteet vuokranantajalle. Lisäksi on yleisesti hyvä verrata palvelusisältöjä. Me käytämme sitä olennaisena tekijänä tarjousten vertailussa. Esimerkiksi ilmastointihuolto kuuluu joillakin toimittajilla sopimukseen, toisilla ei.

 

Lue lisää torstaina 19.3. ilmestyneestä Kuntatekniikka-lehdestä.

Paavo Taipale
paavo.taipale@kuntaliitto.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Jutussa oli muutama tilaelementtivalmistaja, mutta lisäksi Kouvolassa toimii Elementit-E Oy ja Kaavilla Elemenco oy. Hyvin järjestettyyn tarjouskilpailuun on mahdollista saada hyvinkin 6 tarjousta. Hankintatilanteessa on hyvä määritellä pedagogiset tarpeet hyvin ja tilaohjelman huonetiedot myös. Silloin on mahdollista saada hyviä ja toisiinsa vertailukelpoisia tarjouksia. Modulitekniikalla saadaan toteutettua myös lopullinen rakennus nopealla aikataululla. Nykyiset siirtokelpoiset rakennukset täyttävät nykyisin vaadittavat hyvinkin korkeat rakennusmääräykset. Käyttöikää näillä tiloilla on helposti yli 50 vuotta. Miksi siis vuokrata tiloja muutamaksi vuodeksi, kun samalla rahalla saa käyttöikää pitkäksikin ajaksi.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*