Rakentamisen laatu ja tuottavuus ovat olleet jo useamman vuoden ajan alan kuuma peruna. Viimeisin ROTI-raportti peräänkuuluttaa laadussa 0-virhetasoa ja tuottavuudessa miljoonalappujen keräämistä. Tärkeä linkki näiden tavoitteiden saavuttamisessa on rakennuttaminen, joka on jostain syystä jäänyt keskusteluissa vähemmälle huomiolle.

Yksi syy rakennuttamisen merkityksen unohtumiseen voi olla samaan aikaan monta rakentamiseen liittyvää ongelmaa ratkoneen allianssimallin suosiossa. Rakennuttamiselle allianssimalli on merkinnyt naulaa arkun kanteen: allianssimuotoisessa yhteisrakentamisessa rakennuttamiselle ei ole jäänyt tilaa.

Rakennusalaa on jo pitkän aikaa vaivannut rakennuttajan näkökulmasta hankala dilemma: mahdollisimman lyhyessä ajassa on saatava mahdollisimman paljon aikaan, mahdollisimman halvalla. Ristiriita syntyy siitä, että rakennuttajan tehtävänä on varmistaa oikeilla valinnoilla suunnittelu-ja rakennusprosessin sujuvuus, lopputuotteen markkina-arvon säilyminen, käyttämisen edullisuus ja mahdollisimman korkea status vielä pitkään rakennuksen valmistumisen jälkeenkin.

Perinteisesti lopputuotteen laadun varmistaminen on perustunut valvontaan. Sen on sormet ristissä toivottu tuottavan sitä, mitä sopimuksessa on sovittu. Massarakennuttamisen hallitessa alaa vähimmäisvaatimusten täyttyminen on tyydyttänyt osapuolia. Kuitenkin, kohde joka juuri ja juuri täyttää vaatimukset, on vielä kaukana laadukkaasta. Eikä nopeasti työlistalta yliviivatusta kohteesta myöskään osoiteta laadukkaan työn jälkeä kovin vakuuttavasti.

Vaikka valvonta olisi kuinka terässaappaista tahansa, se ei voi täyttää ensisijaisen tekijän jättämiä aukkoja. Toisaalta yksikään osapuoli ei pysty suunnittelemaan hankkeista aukottomia ja rakennuttamaan niitä yksin. Onnistuneen hankkeen tuottamiseksi tarvitaankin yhteistyötä. Sellaista, jossa on tilaa myös laadukkaalle projektin johtamiselle.

Uudentyyppisessä yhteistyömallissa laadun varmistaminen siirtyy yhdeltä osapuolelta toimijoiden yhteiseksi vastuuksi. Hankkeen alussa kootaan verkosto, jonka toiminta perustuu yhteisesti linjattuihin tavoitteisiin ja keinoihin niiden saavuttamiseksi. Tarkoituksena on sekä hankkeen että yhteisön toiminnan jatkuva parantaminen.

Kun vastuu siirtyy yhdeltä osapuolelta yhteiseksi ja laadun valvonnan varmistamiseksi on asetettu yhteiset tavoitteet, päästään tilanteeseen, jossa osapuolten verkoston sijaan luodaan myötäpuolien verkosto. Myötäpuolien verkostossa osapuolet eivät sorru oman etunsa tavoitteluun, vaan yhteisenä päämääränä on mahdollisimman laadukkaan ja elinkaariedullisen kohteen rakentaminen. Tällainenkin verkosto tarvitsee kuitenkin johtamista.

ROTI toteaa, että laatu on paljon muutakin kuin lopputuotteen laatu luovutushetkellä; hankeprosessin ja käyttämisen laatu on myös otettava huomioon. Hankkeita on johdettava ja käyttäjät huomioitava kaikissa toteutusmuodoissa. Koska rakentamisen tulevaisuus on riippuvainen laadusta, sen on oltava riippuvainen myös rakennuttamisen ja projektinjohtamisen laadusta. Niin kauan kuin rakennettuun ympäristöön investoidaan, rakennuttamista ja projektien johtamista tarvitaan.

Jyrki Keinänen
Toimitusjohtaja, A-Insinöörit

Jyrki Keinänen, nettikuva

roti-logo

ROTI 2015 kokoaa yhteen yli 90 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Valtiolle, kunnille ja toimialalle esitetään laajalla skaalalla yli 130 suositusta.

Seuraa meitä verkossa!

https://roti2015.wordpress.com
http://twitter.com/2015ROTI
http://facebook.com/ROTI2015
http://www.roti.fi

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *