Kankaan aukio visio

Kangas – toiveittemme tynnyri?
Muistan hyvin jo seitsemän vuoden takaa, kuinka mielenkiintoista olikaan ideoida yhdessä satojen muiden jyväskyläläisten kanssa sitä, millainen silloin varsin ankealta näyttävä Kankaan paperitehtaan alue ideaalitapauksessa olisi tulevaisuudessa. Kankaan alue haluttiin nähdä viihtyisänä ja vihreänä alueena, jossa kaikenlaisten ihmisten olisi hyvä elää lähellä keskustaa, hyvien palvelujen äärellä, mutta toisaalta poissa hulinasta, luonnon ympäröimänä. Se oli unelmamme se!

Toiveitten tynnyri Laatuaapikseksi
Kankaan keskeiset periaatteet alusta alkaen ovat olleet ihmisten osallistaminen, kestävä kehitys, jyväskyläläisittäin resurssiviisaus ja äly, kombinaatio, jolla taatusti saadaan aikaan jotain aivan ainutlaatuista! Kankaan Laatuaapinen, joka ohjaa kaikkea Kankaalla tehtävää, laadittiin heti alueen suunnittelun alkaessa osin myös kaupunkilaisilta kerättyjen toiveitten pohjalta. Aapisen keskeisin viesti oli esitellä ja tehdä käytännössä tutuksi Kankaan kaikille toimijoille alueen neljä strategista periaatetta: sydän, vihreä, jalka ja kestävä.

Suojeltu punatiilinen sydän
Sydän-teema kertoo ihmisten kaipuusta yhteisöllisyyteen, monimuotoisuuteen ja elämyksellisyyteen. Kankaan sykkivän punatiilinen sydän on suojeltu vanha paperitehdas, joka kokoaa alueen keskuksen palvelut ja työpaikat sisäänsä ja ympärilleen. Jo nyt Luovaksi Kampukseksi nimetyssä vanhassa tehdasrakennuksessa hyörii satoja luovien alojen opiskelijoita, joiden kanssa alueella toimivan kulttuurituottajan on helppo viritellä kaikenlaista mukavaa alueen asukkaitten ja siellä vierailevien iloksi. Valtakunnallisestikin ainutlaatuinen prosenttikulttuuri-periaate puolestaan takaa vastaisuudessakin sen, että kulttuuri ja taide eri muodoissaan sekä kymmenet tapahtumat löytävät Kankaalta kotinsa.

Kirppis Kankaalla

Apostolinkyydillä tai pyöräillen
Jalka-teema antaa pihat takaisin ihmisille piilottamalla autot pysäköintilaitoksiin ja maan alle. Vahva jalankulun ja pyöräilyn ympäristö sekä sijainti keskustan vieressä houkuttelevat ihmisiä liikkumaan jalkaisin -pyörän kanssa tai ilman. Kuinka helposti käykään alueen valmistuttua fillarilla viilettely pitkin pyöräilybaanaa kohti tätä vihreää keidasta!

Villistä Tourujoenlaaksosta urbaaniin vihreään
Vihreä-teema kasvaa Tourujoen luonnonsuojelualueen villistä kasvustosta kohti urbaania vihreää, puistojen, katujen pihojen kautta katoille ja parvekkeillekin. Muistan jo lapsuudestani, kuinka kiehtova - ja pikkutytön silmin vähän pelottavakin – Tourujoenlaakson luontopolun tunnelma oli. Onneksi alue halutaan säilyttää, tulevaisuudenkin pikkutyttöjen koettavaksi. Upeaa toisaalta on myös se, että tuo osittain ryvettynyt joen rantamaisema saa uuden urbaanimman ilmeen.  Kaupunkiviljely on jo useina kesinä ollut osana Kangasta; laatikkoviljelmien hoito on tuonut monelle perheelle mukavan yhteisen harrastuksen ja samasta puuhailusta innostuneita uusia tuttavuuksia.  Kankaan teemoitelluilla yhteispihoilla asukkaitten yhteisöllinen toiminta saa uusia, mitä erilaisimpia muotoja, sen arvaan!

Resurssiviisaita ratkaisujaIstutuksia
Kestävä-teema etsii ekologista elämäntapaa tukevaa ympäristöä ja rakentamista. Resurssi-viisaat kokeilut ja ratkaisut ovat Kankaan arkea. Vanhan paperitehtaan siipiosan aurinkovoimala oli laatuaan ensimmäinen, muttei taatusti viimeinen uusiutuvaa energiaa käyttävä resurssiviisausteko Kankaalla. Jännittävältä kuulostava Kangasverkko-alueportaali mahdollistaa alueen toimijoille lähes rajattomat mahdollisuudet digitalisaation monipuoliseen hyödyntämiseen aina kotien lukitsemisesta älyjätehuoltoon, kyberturvallisuudesta puhumattakaan. Alueportaali mahdollistaa myös ennennäkemättömien asukaslähtöisten palvelujen syntymisen ja kehittymisen.

Kyllä – toiveittemme tynnyri!
Muutamassa vuodessa Kankaalla on tapahtunut paljon. Nyt, kesän kynnyksellä 2017 voin ilolla todeta, että kaupunkilaisia on kuultu: Kankaasta on rakentumassa hyvää vauhtia juuri tuollainen ideoimamme pikkuparatiisi.  Unelmastamme tulee totta: Kangas on meidän jyväskyläläisten toiveitten tynnyri!

Pirkko Melville

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pirkko Melville
tutkimus- ja kehittämispäällikkö, Jyväskylän kaupunki

Taija Lappeteläinen
taija-lappetelainen@www3.jkl.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.