Mediassa puhutaan nykyään runsaasti älykaupungeista ja muista älykkääseen ympäristöön liittyvistä konsepteista, joita on usein kutsuttu esineiden Internetiksi. Hyvänä älykaupunkisovellusesimerkkinä voisi olla vaikka hissi, jotka kutsutaan automaattisesti heti kun talon pääovi avataan. Kotiympäristössä älykotilaiteet voivat kertoa niiden nykytilanteesta, esimerkiksi siitä, että laite on päällä, vaikka kaikki ovat lähteneet kotoa. 

Vaikka aiheesta on jo puhuttu paljon sekä ammattikirjallisuudessa että joukkoviestimissä, älykaupunkiteknologian käyttöönotto on edelleen suhteellisen vähäistä. Internettiin kytketyt pyykinpesukoneet, älylukitukset, yms. ovat edelleen käytössä enemmän “nörteillä” kuin tavallisilla ihmisillä. Ongelmana on se, että monimuotoisen teknologian integrointi on vaikea, vaatii teknistä kykyä ja vianetsinnän osaamista. Muut käytännönoton haasteet liittyvät teknologian uutuuteen, jonka takia ihmisille on usein epäselvää, mitä varteen sitä tulisi käyttää ja miten. 

Auttaakseen sekä älykaupungin palveluiden käyttäjiä että niille sovelluksia ja palveluja tarjoavia yrityksiä vastaamaan em. haasteisiin, 5K hanke toteutti demohuoneen Kankaan Porttirakennukseen. Tämä demohuone on tarkoitettu tavallisille asukkaalle ja muille potentiaalisille älysovellusten käyttäjille, jotka voivat nähdä ja kokeilla omakohtaisesti, miten älykaupungin sovellukset toimivat ja minkälaisia hyötyä niiden käyttö voi tuoda. 

demohuoneKuvassa näkyvä demohuoneen versio keskittyy älylukitukseen liittyviin sovelluksiin. Vaikka älylukkojärjestelmä on vielä integroitavana demohuoneeseen, olemassa olevat projektorit ja yksinkertainen käyttöliittymä auttavat simuloimaan sovelluksia ja niiden käyttöskenaarioita. Esimerkiksi, miten älysovellus huomaa ja kertoo sinulle lieden jääneen päälle, kun lähdet kotoasi.

Demohuoneeseen liittyvä Tiinan Inkin gradututkimus selvittää, kuinka paljon demohuone auttaa havainnollistamaan Kankaan tuleville asukkaille, työntekojoille ja opiskelijoille älykaupunginsovellusten käyttöä ja pääsemään alkuun älyteknologioiden käytössä. 

5K hankkeen aikana demohuonetta avataan ajoittain Kankaan tulevien asukkaiden ja muiden kiinnostuneiden tutustuttavaksi.  

Pasi Tyrväinen

Pasi Tyrväinen
Jyväskylän yliopisto
pasi.tyrvainen[a]jyu.fi +358 405 408 646

Lukija
jukka.mikkonen@taivalkoski.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.