Jyväskylän Kankaalla julkistettiin tänään Kankaan Piippurannan taiteen yleissuunnitelma ja ensimmäisiin asuinrakennuksiin toteutettavien taideteosten luonnokset. Yleissuunnitelman myötä alueelle hahmottuu ensimmäisen asemakaava-alueen taidehankintojen kokonaisuus. Suunnitelmaan sisältyy viisi uutta taidekohdetta ja kahdeksan valtakunnallisesti merkittävää taiteilijaa, joiden nimiä ei ole aiemmin julkaistu.

Virolaissyntyinen kuvanveistäjä ja Kuvataideakatemian professori Villu Jaanisoo toteuttaa taideteoksen Rusokinkadun ja Baanan risteyskohtaan, jolloin se toivottaa ihmiset tervetulleeksi alueelle. Teos toteutetaan yhdessä Jyväskylän Kaupunkirakenteen liikenne- ja viheralueen yksikön kanssa.

Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy:n palvelutaloon haluttiin taidetta, joka auttaa muistihäiriöisiä vanhuksia hahmottamaan tilaa ja siellä liikkumista. Jyväskyläläinen valokuvataiteilija Maija Holma toteuttaa Arkkitehtuuritoimisto AT:n suunnittelemaan kohteeseen teoskokonaisuuden ja työryhmä Lehmusruusu & Rauhala (taiteilijat Pasi Rauhala ja Teemu Lehmusruusu) vuorovaikutteisen, modernia tekniikkaa hyödyntävän teoksen.

Jyväs-Parkki Oy:n rakennuttaman pysäköintitalon taideteoksista vastaavat työryhmä Jaakko Niemelä & Helena Hietanen ja ympäristötaiteilija Kaisa Berry. Talon on suunnitellut Arkkitehtipalvelu Oy Jyväskylä. Pysäköintitalossa voidaan toteuttaa taiteen keinoin koko julkisivupinta ja sisätilat. – Tästä massiivisesta rakennuksesta haluttiin visuaalisesti mielenkiintoinen sekä ulkoa että sisältä. Värien ja opasteiden avulla voidaan ohjata tilan käyttäjiä, kertoo visuaalisten taiteiden läänintaiteilija ja Kankaan taideasiantuntija Kirsi Pitkänen.

Väliaikaisista teoksista esimerkkinä on työmaa-aita, jonka visualisoinnin toteuttaa jyväskyläläinen taidegraafikko Tuomas Hallivuo yhteistyössä Jyväskylän ammattiopiston valokuvaajaopiskelijoiden kanssa. Myös Kankaan aukiolle on kaavailtu yleissuunnitelmassa taidetta, mutta sen toteuttajaa ei ole vielä päätetty. Jo aikaisemmin on julkaistu kuvanveistäjä Tommi Toijan Oleskelurantaan sijoitettava veistos, joka koostuu valaisinpylväästä sekä sinne kivunneesta ukosta, joka katselee kohti Kankaan tulevaisuutta. Teos sijoitetaan paikoilleen syksyllä 2016.

Taideteosten valintaa ovat ohjanneet Kankaan kärkiteemat, vihreä, jalka, sydän ja kestävä kehitys sekä eri osapuolten toiveet ja tarpeet. Myös teoksen sisällöllä on julkisessa taiteessa suuri merkitys. – Se ei saa olla pelkkää valmiiden rakennusten tai tilojen koristelua. Taiteilija pystyy omalla ammattitaidollaan korostamaan sitä, mitä rakennuttaja tai arkkitehti haluaa tuoda esiin, sanoo Pitkänen.

Koska teokset sijoittuvat suhteellisen lähelle toisiaan, niiden valinnoissa on kiinnitetty huomiota myös siihen, että alueesta tulee visuaalisesti tasapainoinen. – Tavoitteena on luoda tarpeeksi erilainen, mutta samalla yhdenmukainen kokonaisuus, Pitkänen muotoilee.

Luontoa, historiaa ja värejä asuinrakennusten taiteessa

Tilaisuudessa esiteltiin lisäksi ensimmäisiin asuinrakennuksiin toteutettavien taideteosten luonnokset. Jyväskylässä asuvan kanadalaisen Anna Ruthin teos toteutetaan Skanskan rakenteilla olevan kahdeksankerroksisen Asunto Oy Jyväskylän Rainan porraskäytävän lasipintaan koko talon korkuisena. Talon on suunnitellut Uki Arkkitehdit. – Halusin tuoda esiin alueen poikkeuksellisen hienon luonnon, laaksossa virtaavan joen ja sitä ympäröivän kasvillisuuden. Villi luonto keskellä kaupunkia, siinä on jotain hyvin koskettavaa. Myös alueen teollisuushistoria taivaaseen kurottuvine piippuineen inspiroi minua, Ruth kuvailee.

Jyväskylästä kotoisin olevan Mika Natrin lasitetuista väritiilistä koostuva taideteos muurataan YIT:n As Oy Jyväskylän Albertinpihan pääjulkisivuun. YIT aloittaa As Oy Jyväskylän Albertinpihan rakentamisen vielä maaliskuun aikana. Talon suunnittelijana on toiminut JKMM Arkkitehdit. – Teoksen lähtökohtana oli abstrakti värikuvio, jonka avulla halusin rikkoa yksivärisen tiiliseinän kaavamaisuuden, tuoda siihen positiivista jännitettä ja leikitellä rakennuksen arkkitehtonisten muotojen kanssa. Estetiikan ohella teoksessa on läsnä myös funktionaalisuus: värikkäät lasitetut tiilet merkkaavat rakennuksen pääsisäänkäynnin. Sattumanvaraiselta vaikuttava kokonaisuus on tarkan harkinnan tulosta – 15 eri väriä edustavilla 1593 tiilellä on jokaisella oma tarkkaan määritelty paikkansa, kertoo Natri.

Kankaan Piippurannan taiteen yleissuunnitelma sekä Ruthin ja Natrin teosten luonnokset esitellään perjantaina myös suurelle yleisölle klo 16 alkavassa tilaisuudessa pergamenttihallissa osana Kangas kaikin aistein -tapahtumaa.

Nyt julkistettujen taiteilijoiden ja teosluonnosten kuvia sekä yleissuunnitelman karttaa voi tiedustella Kirsi Pitkäseltä.

 

Lisätietoja:
Kirsi Pitkänen
Visuaalisten taiteiden läänintaiteilija, Kankaan taideasiantuntija
050 374 7715
kirsi.pitkanen@minedu.fi

Jyväskylän.Kankaan.Piippurannan.taiteen.yleissuunnitelma.Kirsi.Pitkänenkopio2

Vilja Ruokolainen
vilja-ruokolainen@www3.jkl.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.