Kivikon aurinkovoimala teki tuotantoennätyksen toukokuussa. Kesän helteet laskivat paneelien hyötysuhdetta. (Kuva: Helen Oy/Niklas Sandström)

Tänä vuonna aurinkoa on saatu talteen Helsingin Energian Helenin omissa aurinkovoimaloissa Kivikossa ja Suvilahdessa ennätysmäärä jo maaliskuusta lähtien. Usean vuoden ajan tuottoisin kuukausi aurinkovoimaloissa on ollut toukokuu.

Vaikka hellepäivien ennätysputki tehtiin tänä vuonna Suomessa kesä-heinäkuussa, tuottoisimmat päivät aurinkosähkössä osuivat toukokuulle. Tuolloin Helenin Kivikon aurinkovoimalassa tuotettiin aurinkosähköä yli 158 000 kilowattituntia, joka on voimalan koko historian suurin kuukausituotanto.

Helteisen heinäkuun tuotantomäärä oli 140 000 kilowattituntia, 13 prosenttia enemmän viime vuoden heinäkuuhun verrattuna. Heinäkuun tuotantomäärä jäi kuitenkin kesä- ja toukokuusta.

– Aurinko on tänä kesänä hellinyt niin lomalaisia kuin aurinkosähkön tuottajiakin sateiseen viime kesään verrattuna. Heinäkuussa ilmalämpötilat nousivat kuitenkin jo niin korkeiksi, että paneeleiden hyötysuhde laski niiden lämpenemisen vuoksi. Tästä syystä toukokuu on kesäkuukausista aurinkotuotannon puolesta parhain, kertoo tuotepäällikkö Krista Jaatinen Helenistä.

Helen lanseerasi Suvilahden aurinkovoimalan valmistuessa ensimmäisenä Suomessa nimikkopaneelikonseptin, joka on nyt levinnyt myös muualle Suomeen. Myös Kivikon voimala toimii nimikkopaneeliperiaatteella. Nimikkopaneelin vuokraamalla kuka tahansa voi ryhtyä aurinkosähkön tuottajaksi kuukausimaksulla.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *