Valtakunnallisten digipalvelujen tarpeita selvitetään. Maakunnat ovat nähneet tarpeita vähemmän kuin valtiovalta. (Kuva: Pixabay)

Maakuntahallintoa ja valtakunnallisia digitalisaatioratkaisuja valmistellaan samaan aikaan kun muualla spekuloidaan uudistuksen mahdollisella kaatumisella. Myös maakuntien keskitettyjen palvelujen tarpeesta ja määrästä kiistellään.

Maakuntien järjestämistehtävässä tarvitsemia digipalveluja kartoitettiin keväällä. Kartoituksen perusteella ehdotettiin muun muassa, että maakuntajärjestäjille kehitetään yhteinen asiakkuudenhallintaratkaisu, CRM.

Maakuntien ICT-palvelukeskus Vimana käynnistää nyt asiakkuudenhallintaratkaisun esiselvitysprojektin, jolla kerätään tietoa hankesuunnitelmaa varten.

– Esiselvitysprojektissa kokoamme yhteen aiheeseen liittyvät selvitykset ja tuotamme uutta tietoa, joiden pohjalta voidaan laatia toteuttamiskelpoinen CRM-hankesuunnitelma. Esiselvitys tehdään tiiviissä yhteistyössä maakuntien ja SoteDigin sekä muiden sidosryhmien kanssa, Vimanan projektipäällikkö Tapani Parviainen kertoo.

Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä  -loppuraportissa kannustetaan esiselvityksen toteuttamiseen nopeasti. Työ on jo alkanut maakuntakohtaista nykytilaa kartoittavalla kyselyllä, johon on vastausaikaa 20.8. saakka. Tämän jälkeen nykytilaa tarkennetaan haastattelemalla edustajaa jokaisesta maakunnasta elo-syyskuun 2018 aikana.

Esiselvitystyöhön perustetaan työryhmä, johon kukin maakunta nimeää edustajakseen vastuuhenkilön. Työryhmässä rakennetaan yhteistä ja maakuntakohtaista tavoitetilaa sekä määritellään hankkeen rajausta ja vaiheistusta.

Työtä tehdään työpajoissa, tapaamisissa ja virtuaalityötiloissa syys-lokakuun 2018 aikana.

Esiselvitystyössä tarkastellaan CRM-ratkaisun toteuttamista myös esimerkiksi teknologian, riskien, hyötyjen ja kustannusten näkökulmista sekä tehdään erilaisia tarvemäärittelyitä.

Järjestelmähankinnat aloitettu

Vimana on julkaissut hankintailmoitukset dynaamisista hankinta-järjestelmistä maakuntaliittojen ja muiden valmisteluorganisaatioiden muodostaman hankintarenkaan kanssa.

Hankintailmoitukset koskevat seitsemää kokonaisuutta: tietohallinnon ja toimintaprosessien kehittämisen asiantuntijapalvelut, nimetyillä teknologioilla toteutettaviin ratkaisuihin liittyvät asiantuntijapalvelut, ohjelmistokehitykseen liittyvät asiantuntijapalvelut, tietoturvakonsultointiin ja auditointiin liittyvät asiantuntijapalvelut, suunnittelu- ja määrittelypalveluihin liittyvä asiantuntijatyö, tietovarastointi ja tiedolla johtamisen asiantuntijapalvelut sekä ICT-palveluihin liittyvät tietosuojakonsultoinnit ja auditoinnit.

– Tarve joustavalle ulkopuolisten IT-asiantuntijaresurssien käytölle tunnistettiin maakuntauudistukseen liittyneessä esisuunnittelussa syksyllä 2017. Maakuntavalmisteluun liittyvän lainsäädännön siirtymisen johdosta näiden resurssien hankintaan tehtiin vaihtoehtoinen malli eli hankintarengas, Vimanan hankinta- ja lakiasiainjohtaja Satu Ylisiurua-Hemminki kertoo.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *