Muissa kuin perinteisissä putkiremonteissa ei ole rakennusteknisesti mitään järkeä, Rauli Lehtonen (vas.) ja Hannu Laaksonen näkevät. (Kuva: Liisa Takala)

Kun Helsingin vuokra-asuntoyhtiö Helsingin kaupungin asunnot Oy eli Heka tekee Helsingin Maunulassa sijaitseviin taloihinsa remonttia, se tekee ronskisti.

Vuonna 1985 valmistuneiden talojen putket, sähköt, tietotekniikkayhteydet, ilmastointi, patteriverkosto, talon yhteiset tilat ja niin edelleen pannaan kerralla kuntoon. Vain julkisivu säästetään myöhemmäksi.

Maunulan työmaalla työskentelee 55 ihmistä, ja valmista tulee kesällä 2020. Urakoitsijana toimii alun perin Kouvolassa toimintansa aloittanut perheyritys Varte Oy vastaavan mestarin Hannu Laaksosen johdolla.

Heka Länsi Oy:n rakentamisen kiinteistöpäällikkö Rauli Lehtonen ja Laaksonen ovat sitä mieltä, että vain perinteisessä putkiremontissa on järkeä.

Maunulassa kaikki putket uusitaan, eikä mikään muu menetelmä olisi tullut kysymykseenkään.

– Sukitus lisää jonkin verran putkien elinkaarta, mutta ei lainkaan yhtä paljon kuin se, että putket laitettaisiin kokonaan uusiksi, Laaksonen sanoo.

Isännöintiliiton kyselyn mukaan yli puolet taloyhtiöistä remontoi linjasaneerauksen ohessa myös taloyhtiön tietoliikenneyhteydet ja sähköt ja melkein puolet myös lämmönsäätöjärjestelmän.

Kumpi on viisaampaa, kitkutellen korjausrakentaminen vai kertarysäys?

Lehtosen mukaan Heka näkee asian näin: vain totaaliremontissa on rakennusteknistä järkeä, ja se tulee lopulta kaikkein halvimmaksi. Laaksonen on samoilla linjoilla.

Hekalla on Helsingissä hieman alle 50 000 vuokra-asuntoa eli joka kuudes helsinkiläinen asuu Hekan asunnossa.

Juttu julkaistu Kuntalehdessä 7/2018

TEKSTI: KATJA MARTELIUS

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *