Pudasjärven palkitussa hirsikampuksessa lohenpyrstösalpaukset ovat kauniita. (Kuva: Pekka Fali)

Puu- ja saha-alan yrittäjien yhdistyksen Puuinfon jakama Puupalkinto myönnettiin tänä vuonna Pudasjärven hirsikampukselle. Kampus on herättänyt huomiota ulkomaita myöten ja puuta pidetäänkin toimivana vaihtoehtona, kun suunnitellaan homekoulujen korvaamista uudisrakennuksilla.

Palkintotuomariston perustelujen mukaan hirsikampus on hieno osoitus päämäärätietoisesta puurakentamisen edistämisestä ja perinteisen rakennejärjestelmän kehittämisestä uskottavaksi vaihtoehdoksi 2000-luvun rakentamisen haasteisiin.

Kohteen arkkitehtuuri on varmaotteista. Koulu tarjoaa modernin oppimisympäristön, jossa on hyvät puitteet opiskeluun ja yhteistoimintaan. Tilat on suunniteltu turvallisiksi, terveellisiksi, viihtyisiksi ja moneen käyttöön muuntuviksi.

Lisäksi tuomaristo kiitti sitä, että kohteen elinkaarisuunnittelu on viety pitkälle. Koulu on rakennettu elinkaarimallilla, jossa toteuttaja vastaa koulun ylläpidosta ja huollosta 25 vuoden ajan. Talon tilat on suunniteltu joustaviksi siten, että rakennusta voidaan käyttää myöhemmin muihin käyttötarkoituksiin kuten seniorikodiksi.

Rakennuksessa on löydetty hyviä ratkaisuja ajankohtaisiin tarpeisiin. Siinä on panostettu erityisesti sisäilma-asioihin. Kohde on tuonut näkyvyyttä sekä hirsirakentamiselle että sisukkaalle yrittämiselle, joista molemmat ovat arvokkaita vientituotteita.

Hirsikampuksen huomioarvoa korottaa sen ympärillä tehty määrätietoinen ja pitkäjänteinen työ hirren palauttamiseksi osaksi suomalaista julkista rakentamista. Se on osoitus tilaajien ja koko yhteisön vahvan tahdon, määrätietoisen toiminnan ja hankintaosaamisen merkityksestä julkisen rakennuksen onnistuneessa toteutuksessa. Samalla se on toiminut esimerkkinä lukuisille muille hirsirakentamisen hankkeille kotimaassa ja kansainvälisesti, tuomaristo luonnehtii.

Puupalkintokilpailuun saapui määräaikaan mennessä 13 ehdotusta, joista esiraati valitsi kahdeksan ehdotusta ehdolle Puupalkinnon saajaksi ja yleisöäänestykseen, jossa ääniä annettiin tänä vuonna lähes 5000 kappaletta. Pudasjärven hirsikampus voitti myös yleisöäänestyksen yli 40 prosentin ääniosuudella.

(Lähde: Puuinfo)

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *