Mikkelin Metsä-Sairilan jätevesipuhdistamohankkeen kalliorakennusurakassa louhitaan ja lujitetaan puhdistamon tarvitsemaa kalliotilaa kaikkiaan noin 160 000 kuutiometriä. Lisäksi rakennetaan allastiloja ja ajoluiska. (Kuva: Mikkelin kaupunki)

Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamohanke on lähivuosien suurin yksittäinen investointi Mikkelille. Puhdistamohankkeen arvioidut investointikustannukset ovat kokonaisuudessaan noin 45 miljoonaa euroa.

Kalliorakennusurakassa louhitaan ja lujitetaan puhdistamon tarvitsemaa kalliotilaa kaikkiaan noin 160 000 kuutiometriä. Lisäksi rakennetaan allastiloja ja ajoluiska. Kalliorakennusurakka päästään aloittamaan syyskuun lopussa ja töiden arvioidaan jatkuvan kesään 2018 asti.

Mikkelin kaupunki saa hankkeeseen Kuntarahoituksen vihreää rahoitusta. Vihreää rahoitusta voi hakea investointihankkeeseen, jossa syntyy selkeitä ja mitattavia ympäristölle hyödyllisiä vaikutuksia. Vihreä rahoitus on osoitus panostuksista ympäristön hyvinvointiin. Kuntarahoituksen vihreä rahoitus alentaa lainan korkokustannuksia.

Uuden jätevedenpuhdistamon ja Metsä-Sairilan bioympäristön tulevaisuuden suunnitelmat tukevat Mikkelin halua olla vihreä kaupunki. Kahden edellisvuoden osallistuminen European Green Leaf -kilpailuun ja niissä menestyminen ovat osoittaneet sen, että kaupungin strategiaan kirjattu hyvinvointiohjelma on tuottanut tulosta.

Puhdistamon rakentaminen on osa laajempaa EcoSairila 2020+-kokonaisuutta, jossa alueelle luodaan uudenlaista kiertotalouteen liittyvää liiketoiminta-, tutkimus- ja kehitysympäristöä olemassa olevan jätekeskuksen yhteyteen. Valmistuessaan puhdistamo on Euroopan ja samalla maailman moderneimpia jätevedenkäsittelylaitoksia.

Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamo pystyy vastaamaan kiristyviin vaatimuksiin myös tulevaisuudessa. Mikkelissä hyödynnetään ensimmäisenä Suomessa jätevesien puhdistuksessa kalvobioreaktori- eli MBR-tekniikkaa, jossa puhdas vesi erotetaan tehokkaan biologis-kemiallisen käsittelyn jälkeen erittäin pienihuokoisen kalvon läpi. Kalvotekniikalla saavutetaan perinteisiä menetelmiä parempi puhdistustulos. Osa kalvopuhdistetusta vedestä jatkokäsitellään ja kierrätetään EcoSairilan alueelle teollisuuden käyttöön.

Jätevedenpuhdistamon kalliorakennushankkeen urakoitsijaksi valittiin Lemminkäinen Infra Oy elokuun lopussa 12,3 miljoonan euron tarjouksella.

(Lähde: Mikkelin kaupunki)

 

 

 

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *