Elektroniikkaromun arvometallipitoisuus ylittää moninverroin kaivosmalmin pitoisuudet.

– Kittilän kultakaivoksessa louhitaan malmia, jossa kultapitoisuus on muutama gramma tonnissa. Kännyköiden, tablettien ja kannettavien piirikorteissa kultaa on yli puoli kiloa tonnissa, sanoo dosentti Ari Väisänen Jyväskylän yliopiston kemian laitokselta.

Hopeaa piirilevyromussa on jo 3,5 kiloa.

Suomeen suunnitellaankin arvometallien talteenottolaitoksia, sillä jalometalleja kannattaa louhia muualtakin kuin kaivoksista. Tutkijat ovat saaneet lupaavia tuloksia kokeissa, joissa jalometalleja ja harvinaisia maametalleja erotellaan niin elektroniikkaromusta kuin voimalaitosten tuhkastakin.

Dosentti Ari Väisänen on ryhmineen jo jonkin aikaa tutkinut Teknologiateollisuuden vetämässä projektissa jalometallien ja harvinaisten maametallien talteenottoa elektroniikkalaitteista.

Harvinaisista maametalleista kiinnostavin on neodyymi. Sitä on kovalevyjen magneeteissa on jopa 20 prosenttia.

Tavoitteena on rakentaa Suomeen alkuun elektroniikkaromun arvoaineiden talteenottoon koemittakaavan laitos. Lopullinen tavoite on ser-kierrätystehdas.

Asiaa kiinnostuttiin selvittämään, koska Jyväskylän yliopiston tutkimuksissa on saatu hyviä tuloksia vastaavien aineiden talteenotosta voimalaitostuhkasta. 

Lue lisää Tekniikka ja talous.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *