Regal Princess vierailee Helsingissä elokuussa kolmasti ja syyskuussa vielä kerran. Alus kiinnittyy Länsisatamaan.

Itämerellä on meneillään suurten risteilijöiden sesonkiviikot: Helsingissä vierailee 12 risteilijää sekä tällä että ensi viikolla. Kesän suurin risteilijä 330-metrinen Regal Princess kiinnittyy perjantaina 5.8. aamulla Länsisatamaan. Mukana tulee 3.600 matkustajaa ja 1.300 työntekijää.

Helsingin satama yrittää houkutella keskikokoisen suomalaisen kunnan suuruista alusta jättämään jätevetensä Helsingin viemäriverkkoon. Kansainväliset laivat voivat edelleen laskea jätevetensä mereen.  Helsingin Satamassa eletään kuitenkin siinä toivossa, että loputkin risteilijät jättäisivät kakkavetensä viimein ilmaiseksi viemäreihin, ei Itämereen.

Tuhannet risteilyturistit tuovat tuloja pääkaupunkiin, mutta joistakin aluksista kertyy likainen lasku, kun ne likaavat Itämerta laskemalla jätevetensä mereen.

Alusjätelainsäädännön mukaan kansainvälisessä liikenteessä olevat alukset saavat laskea käsittelemättömät käymäläjätevedet mereen yli 12 meripeninkulman ja käsitellyt käymäläjätevedet yli kolmen meripeninkulman etäisyydellä lähimmästä rannikosta.

Mutta jätevedet voi pumpata ilmaiseksi Helsingin viemäriverkkoon, josta ne päätyvät Viikin vedenpuhdistamolle.

– Tälle risteilykaudelle varustamoille on annettu vielä porkkana eli jos alus pumppaa jätevedet Helsinkiin, annamme 20 prosentin alennuksen meidän alusjätemaksustamme. Näin ollen varustamoilla kautta laivoilla ei pitäisi olla mitään syytä olla pumppaamatta jätevettään Helsingin käynnillään, satamamestari Antti Pulkkinen sanoo.

Kaikille aluksille pakollinen alusjätemaksu kattaa kiinteät roskat ja öljyt. Se peritään, vaikka alus ei jättäisi satamaan mitään. Lisäksi laivat maksavat esimerkiksi laituripaikasta, kiinnityksestä ja irrotuksesta.

– Viime vuonna jätevedet jätettiin jo 80-prosenttisesti, Pulkkinen kertoo.

(Lähde: YLE)

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *