Kaatopaikoille viedään enää 8% yhdyskuntajäteistä. (Kuva: JLY)

Suomalaisessa jätehuollossa on tapahtunut merkittävä muutos kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2006 yli 60 prosenttia yhdyskuntajätteestä vietiin kaatopaikoille. Nyt kaatopaikkojen osuus on pudonnut alle kymmeneen prosenttiin, ja rakenteilla olevien kierrätyslaitosten ja jätevoimaloiden valmistuttua kaatopaikoista luovutaan käytännössä lähes kokonaan parin vuoden sisällä.

Kuntien kierrätys- ja hyödyntämisinvestointien valmistuminen nostaa Suomen yhdyskuntajätehuollon Euroopan huippumaiden tasolle.

Tilastojen mukaan jätehuolto on toimiala, joka on Suomessa vähentänyt eniten kasvihuonekaasupäästöjään.

Jätevoimaloilla saadaan jätteen sisältämä energia hyötykäyttöön ja vältetään kaatopaikkojen metaanipäästöt. Kuntien jätelaitokset ovat myös kaksinkertaistaneet biojätteen kierrätyskapasiteetin 10 vuoden aikana. Biojätteen käsittelyllä saadaan ravinteet kiertoon ja tuotetaan uusiutuvaa energiaa.

Jätehuollon huippumaissa, kuten Saksassa, Ruotsissa ja Hollannissa, noin puolet jätteestä kierrätetään ja toinen puoli hyödynnetään energiana. Yksi prosentti päätyy kaatopaikoille. Tämä tavoite on mahdollista saavuttaa Suomessa jätehuollosta vastuussa olevien kuntien ja tuottajayhteisöjen toimin, yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa.
(Lähde: Jätelaitosyhdistys ry.)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *