Valtakunnallinen vihervuosi 2016 polkaistiin keskiviikkona käyntiin Jyväskylässä.

Vihervuoden pääteema on kestävä suomalainen maisema ja alateemoja muun muassa kaupunkiviljely ja lähiruoka.

Vihervuosi on ympäristöministeriön nimeämä teemavuosi, jonka tavoitteena on herättää yksittäiset ihmiset, yhteisöt, järjestöt ja yritykset toimimaan paremman ja viihtyisämmän elinympäristön puolesta.

Vuotta voi viettää monella eri tavalla, kuten järjestämällä talkoita, istutustapahtumia, pop-up -puistoja, kaupunkiviljelmiä tai puistokävelyitä.

Vihervuoden tapahtumapaikkoja ovat puistot, pihat, torit, seminaarisalit sekä muut kulttuuriympäristöt.

– Maaseutumaisemien ylläpito edellyttää ennen kaikkea kannattavaa maataloutta ja vireä maaseutuyrittäjyyttä. Kulttuuriympäristön ja kaupunkimaisemien osalta tärkeää on onnistunut kaavoitus. Kaupunkisuunnittelun tulee huomioida riittävä väljyys ja asukkaille tärkeät viheralueet, vihervuoden avannut maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kannusti puheessaan.

– Yhteistä kaikille on asukkaiden ja päättäjien yhteinen tahto maisemien ylläpitämiselle. Paikallisten asukkaiden hyväksynnän tulee olla peruslähtökohta maisemien vaalimisessa, ministeri Tiilikainen jatkoi.

maisema_jarvi_ymparisto_vesisto

Suomen paras maisemahanke -kilpailu käyntiin

Vihervuoden avajaisissa julkistettiin myös Suomen paras maisemahanke -kilpailu. Kilpailuun voivat osallistua kansalaisjärjestöt sekä paikalliset tai alueelliset viranomaiset, jotka ovat onnistuneesti hoitaneet, suunnitelleet tai suojelleet maisemia.

Hanke voi liittyä niin maanpäälliseen kuin vedenalaiseen maisemaan, luonto-, kaupunki- tai kulttuurimaisemaan tai vaikkapa äänimaisemaan. Ehdokkaiksi toivotaan monipuolisesti erilaisia viime vuosien aikana toteutettuja maisemahankkeita – tervetulleita ovat sekä arvokkaita että arkisia maisemia kehittäneet hankkeet.

Parhaaksi valitusta hankkeesta tulee Suomen ehdokas Euroopan neuvoston maisemapalkinnon saajaksi.

meripuisto_kotka_puisto_viheralue

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *